Pište jako Stephen King. Inspirujte se jeho nejznámějšími výroky o psaní

U knih Stephena Kinga se už několik desetiletí třesou miliony čtenářů po celém světě. Jednu věc proto musíte uznat (ať už si o hororu jako žánru myslíte cokoliv) – King fakt umí psát. A jak prokázal ve své autobiografické knize O psaní, umí s psaním poradit i vám.

V češtině Kingova kniha O psaní poprvé vyšla už v roce 2002. Tenkrát ovšem v šíleném překladu Ivy Pekárkové (a nedoporučuju ji ani největším masochistům). Nakladatelství Beta-Dobrovský si reputaci vylepšilo už o tři roky později, kdy Kingovy memoáry vydalo znovu, tentokrát s překladem Davida Petrů.

A zajímat by měly nejen Kingovy fandy. Stephen King se totiž svěřuje s tím, co jemu samotnému v psaní pomáhá a jak k autorskému řemeslu přistupuje. Vybrala jsem pro vás devět (podle mě) nejzajímavějších rad a citátů. Enjoy 🙂

Stephen King o spisovatelském povolání

1.

Při psaní nejde o vydělávání peněz, o slávu, o randění, o sex ani o navazování nových přátelství. Nakonec jde vždycky o to, abyste obohatili život těch, kdo budou vaše dílo číst, a stejně tak i svůj vlastní.

2.

Psaní je osamělá práce. Když u sebe máte někoho, kdo ve vás věří, může to znamenat opravdu hodně.

3.

Dlouhou řádku let – snad až moc dlouhou – jsem se styděl za to, co píšu. Mám pocit, že teprve někdy kolem čtyřicítky jsem zjistil, že skoro každého spisovatele nebo básníka, který kdy vydal jedinou řádku, někdo obvinil z toho, že mrhá svým vrozeným talentem. Jakmile píšete (nebo třeba malujete, tančíte, socháte či zpíváte), pokaždé se najde někdo, kdo vám bude chtít pokazit dobrý pocit, který z toho máte.

Stephen King o inspiraci

4.

Amatéři sedí a čekají na inspiraci, zbytek nás se prostě zvedne a jde pracovat.

5.

Pokud chcete být spisovatelem, musíte dělat především dvě věci: hodně číst a hodně psát.

6.

Neexistuje žádné Skladiště nápadů, žádné Středisko syžetů, žádný Ostrov pohřbených bestsellerů; nápady na dobrý příběh jako by se vynořovaly doslova odnikud, jako by vám spadly do klína přímo z čistého nebe: dva dosud nijak nesouvisející nápady se najednou spojí a stvoří něco úplně nového pod sluncem. Vaším úkolem není takové nápady hledat, jenom je poznat, když se objeví.

Stephen King o jazyku

7.

Cesta do pekla je dlážděna příslovci.

8.

Psát je lidské, redigovat božské.

9.

Dobrý popis není dovednost vrozená, ale naučená, proto také nemůžete uspět, dokud toho hodně nepřečtete a hodně nenapíšete. Nejde totiž jen o to jak; jde také o to kolik.

Mimochodem, právě Kingovu knihu O psaní jsem tu nedávno doporučovala ve svém výběru 5 zásadních knih, které by měl přečíst každý, kdo chce (skutečně) psát. Jestli vám utekl, určitě si klikněte.

Alžběta Švarcová
Napíšu pro vás skvělé texty. Nebo vás naučím, jak si takové texty můžete napsat sami. Jsem copywriterka, editorka, konzultantka, blogerka a recenzentka. Chcete-li mě využít na maximum, chtějte ode mě pomoc s psaným slovem, budováním značky a celkovou obsahovou strategií zaměřenou na dlouhodobé výsledky.
–> Moje další články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *